A kosár tartalma frissült.

Folytatom a vásárlást Megnézem a kosaram

ruhak-mosas.jpg

Hogyan tisztítsuk zoknijainkat?

Zoknijaink - és egyáltalán, ruháink - élettartamát megnöveli, ha odafigyelünk arra, hogyan mossuk őket. Különösen fontos, ha jó minőségű, esetleg érzékeny anyagból készült zoknikat mosunk, hogy betartsuk az előírásokat, és megfelelő hőmérsékleten mossunk (vagy inkább kézzel).  Nem csak a ruháink szempontjából, de környezetbarát megfontolásokból is érdemes véggigondolnunk, mit és hogyan tisztítunk. Hiszen a hétköznapi életünk során ritkán "koszolódunk" össze annyira, hogy ruháinkat magas hőfokon kelljen mosni (kivétel természetesen ez alól mindaz, aki munkájából fakadóan pl. olajos eszközökkel dolgozik). Nem is gondolnánk, mennyi energiát meg tudunk spórolni egy kis odafigyeléssel. Cikkünkben most néhány jó tanácsot olvashatsz ezzel kapcsolatban.

Hogyan mossuk ki zoknijainkat a mosógépben?

mosogep.jpg

Ha betartod ezt a néhány szabályt, akkor zoknijiad biztos, hogy sokáig megőrzik újszerű állapotukat.

1. Fordítsd kifelé a zoknikat, mielőtt beteszed őket a mosógépbe. Így a belül felhalmozódott baktériumok (melyek a szagokért is felelősek) is eltűnnek a mosás során, illetve kevésbé szöszösödik ki a zokni.

2. Válogasd szét színek szerint a zoknikat. Így a sötét zoknik ne vegyüljenek a fehérekkel. Valószínűleg mindannyian "gyártottunk" már a fehér zoknijainkból halvány pinket, amikor egy piros darab a fehérek között maradt...

3. Ne használjunk erős tisztítószereket, hacsak nem muszáj.

4. Hideg vízben, alacsony fordulatszámon mossunk, ha lehetséges.

Az utolsó két pont az, ami megelőzi, hogy zoknijaink összemenjenek, esetleg megnyúljanak vagy épp tönkremenjenek. A meleg vízben a zoknik ugyanis könnyebben deformálódnak, összemennek. Ugyanígy hanyagoljuk a fehérítő használatát a színes vagy sötét darabok esetén, mivel ezek elszíneződéseket okozhatnak. 

Naygban megkönnyítjük az életünket, ha összepárosítjuk a zoknikat egy csipesszel - sokkal könnyebb a teregetésnél/elpakolásnál a dolgunk, nem kell a rejtélyes módon eltűnő fél párokat keresgélnünk. Az is jó módszer, ha beszerzünk néhány kifejezetten erre kialakított mosózsákot, és ebbe pakoljuk a zoknikat, fehérneműket mosás előtt. Így a ruhák sem tekerednek össze a melltartópántokkal.

Tudtad, hogy a leggyakoribb oka annak, hogy kidobunk egy zoknit, az, hogy kiszöszösödik vagy eltűnik a párja?

Zoknimosás kézzel

kezzel-mosas.jpg

Az érzékeny anyagból készült ruhadarabokat, mint a kasmír, selyem vagy merinó gyapjú, erősan javasolt inkább kézzel mosni. Hogyan tedd? 

1. Töltsd meg a mosdókagylót/lavórt hideg vízzel.

2. Adj hozzá egy kis mosószert.

3. Fordítsd ki a zoknikat.

4. Áztasd őket 5 percig - ha extrémen koszosak, adj nekik 30 percet legalább.

5. Egy kicsit nyomkodd meg őket a vízben, hogy fellazítsd a szennyeződéseket.

6. Majd engedd le a vizet, és öblítsd át a zoknikat hideg folyóvízben, hogy kiázzon belőlük a mosószer.

7. Fontos, hogy ne csavard vagy súrold őket, mert ettől deformálódhatnak, kinyúlhatnak kedvenc darabjaink.

A zokni szárítása

A legtöbb zokni bedobható a szárítógépbe, de a minőségi szövetből készült darabokat a szárításnál is kímélni kell: inkább hagyjuk őket levegőn megszáradni. Ugyanis könnyen kiszöszösdhetnek a többi ruha között, és a szárítóban uralkodó magas hőmérséklet sem tesz jót a zokni rugalmasságának. 

A zoknik levegőn szárítása viszont megnöveli az élettartamukat - ha pedig nem kicsavarjuk, hanem egy törölközőre fektetjük őket, és feltekerve kinyomkodjuk, akkor még inkább megőrzik eredeti rugalmasságukat a zoknik.

Ha nincsen időnk a szárítással bajlódni, még mindig száríthatjuk őket gépben, de alacsony hőfokon, gyengéd programot alkalmazva.

Folttisztítás - tippek és trükkök

koszos-zokni.jpg

Hoztunk néhány házi trükköt, hogyan tudod legegyszerűbben eltávolítani a foltokat erősebb mosószerek nélkül.

Vörösbor: minél előbb igyekezz a leöntött ruhadarabot kimosni, hogy a folt ne száradjon meg. Hideg vízben áztasd kicsit a ruhát, majd tegyél sót a foltra. Ahogy elkezdi "magába szívni" a vörösbort a só, elszíneződik rózsaszínre. Végül forró vízzel öbltísd le az érintett területet.

Fűfolt: minden kisgyerekes anyuka ismerős ellensége a fűfoltos gyermekruha. Tegyél meleg vízbe egy kis ecetet, és dörzsöld át vele a piszkos felületet. Majd forró vízzel öblíts.

Tinta: fújd le a foltot hajlakkal - a benne levő alkohol segít eltávolítani a foltot. Hagyd így pár percig, majd forró vízzel öblítsd le a kérdéses felületet.

Egyéb alternatív megoldás fehér zoknik mosásához, ha 1 kanál citromlevet adunk 2 kiskanál mosogatógéphez használatos mosószerhez - hatékonyan távolítja el a foltokat, és fehéríti a ruhákat.

Zoknijaink megérdemlik a törődést: nem csak sokáig maradnak jó állapotúak és kényelmesek egy kis odafigyeléssel, de környezetünket is óvjuk az alacsony hőfokon mosással. Arról nem beszélve, hogy nem kell állandóan új zoknikat vásárolnunk, így kevesebb hulladékot termelünk. 

Forrás: soxy.com

Hogy harisnyákat is pakolhasson megkezdett kosarába, kérjük, jelentkezzen be! Bejelentkezés nélkül a kosár tartalma elveszhet.

Bejelentkezem / Regisztrálok Maradok a zokni áruházban Csak nézelődni fogok a harisnyák között