A kosár tartalma frissült.

Folytatom a vásárlást Megnézem a kosaram

innovacio-slide.png

INNOVÁCIÓ A FONALAK TERÉN

Szenvedélyesen szeretünk jó minőségű alapanyagokkal dolgozni – a kényelmes zokni egyik alapfeltétele a minőségi alapanyag. Webáruházunkban többféle alapanyagból készült zoknit és aláöltözetet kínálunk, amelyek különböző időjárási viszonyokhoz és tevékenységekhez, esetleg sportoláshoz nyújtanak ideális viseletet. Cikkünkben ezeket a fonalakat, speciális eljárásokat mutatjuk be, hogy még könnyebb legyen a választás termékeink között!

alapanyagok.png

PAMUT

A pamut használata a történelem kezdeti időszakáig visszanyúlik: már időszámításunk előtt ismerték és alkalmazták az emberek a gyapotnövényben rejlő lehetőségeket. A pamut jelenleg a világon a leggyakrabban alkalmazott fonalfajta. Nem tartalmaz szintetikus anyagokat: maga a fonal a gyapotnövény magjait körülvevő szálakból származik (cellulóz). Sokáig kézzel, ma már automatizált eszközökkel választják szét a magot és az azt körülvevő szálakat. Utóbbiból alakítják ki a pamutfonalat kártolási eljárással (fésülés, nyújtás) és fonással. Nem csak ruházatot, de törölközőket, ágyneműhuzatot, gyógyászati eszközt is előszeretettel készítenek belőle. A pamutból készült ruházat remekül szigetel, elvezeti az izzadtságot, rendkívül kényelmes és tartós, így méltán népszerű mindmáig. Pamutból készült zoknijainkat itt keresd!

BAMBUSZ

A pamuthoz hasonlóan a bambuszfonalból készült termékek lágy tapintásúak és igen kellemes viseletet biztosítanak. Jól szellőznek és kiváló nedvszívó képességgel bírnak – nyáron kimondottan kellemes érzést nyújt a bambuszfonalban rejlő mikroszkopikus lyukaknak köszönhetően. Előállításának ökológiai lábnyoma kisebbnek mondott, így sokan azt jósolják, a jövőben megtöri a pamut dominanciáját a természetes szálas anyagok között. Bambuszból készült termékeinket itt találod: Prince bambuszzoknik.

MERINO GYAPJÚ

A merinó gyapjúnak a pamuthoz hasonlóan csupa előnyös tulajdonságát tudjuk felsorolni. Az egyik legnagyobb hasonlóság köztük a fenntarthatóság: mind a pamut, mind a gyapjú lebomlik természetes körülmények között. Míg a pamutfonalat egy növény – a gyapot – felhasználásával állítják elő, a merinó gyapjú a hasonló nevű juhoktól származik. A merinó gyapjú változatos időjárási körülmények között viselhető, megakadályozza a kellemetlen szagokért felelős baktériumok elszaporodását, mi több, egyáltalán nem gyűrődik, és túl sokszori mosást sem igényel. Sportruházatot és egyszerű hétköznapi viseletet is készítenek belőle. Íme, merinó gyapjúból készült zoknijaink.

ELASZTÁN

Az elasztán egy általános kifejezés, amely többféle márkás textíliát magába foglal – így pl. a Lycra is az elasztánok közé tartozik. Az elasztánt gyakran spandexnek nevezik, és legfőbb védjegye a hihetetlen rugalmasság. Az elasztán teljesen szintetikus szövet: a természetben sehol sem létezik, előállításához nem használnak szerves anyagokat. Elasztánt alkalmaznak például a fehérneműkben, azaz olyan ruházati termék esetén, ahol szükség van rugalmasságra. Gyakran csak kis mennyiségű elasztánt használnak fel egy-egy ruhadarab tervezésekor, hiszen már az is elegendő rugalmasságot biztosít. Az elasztán másik kiemelt felhasználási területe a zoknik, illetve a sportruházatok, ahol az intenzív fizikai aktivitás megkívánja a rugalmas öltözetet, megelőzendő a kényelmetlen csúszkálást.

POLIAMID

A poliamid az elasztánhoz hasonlóan egy gyűjtőnév, amelybe a poliamid monomerekből készült szövetek tartoznak. Közülük is legismertebb a nejlon. Szénalapú molekulákból származnak az ilyen típusú szövetek, de teljesen szintetikusak, a természetben nem fordulnak elő. A nejlon – és az elasztán is – a második világháború „szülötte”.  A nejlon (vagy nylon) világszerte ismertté a nejlonharisnya által vált, amely a selyemharisnya helyett nyújtott olcsóbb alternatívát a nehéz gazdasági körülmények között, és hamar népszerűségre tett szert a hölgyek körében. Hamar rájöttek azonban arra is, hogy a nejlon tisztán használva nem túl légáteresztő, ezért inkább hozzáadják más textíliákhoz, hogy biztosítsa annak rugalmasságát. A poliamid ma már nem csak a textiliparban, de egyéb fogyasztási cikkekben megtalálható, rugalmassága miatt ugyanis széles körben felhasználható. 

DRYARN

A Dryarn a polipropilének családjába tartozik, leginkább sportruházatoknál használják fel, mivel jól lélegző, ugyanakkor szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Ráadásul extrém könnyű, ezért kiválóan alkalmas intenzív tevékenységekhez, sportoláshoz. A mozgás közben keletkező verejtéket elvezeti a bőrfelszínről a szövet felszínére, onnan pedig a környezetbe. Mindezt gyorsan, hatékonyan, így nem kell szembesülnünk az izzadtságtól kellemetlenül ránk tapadó póló jelenségével. Többek között dryarn anyagból készült aláöltözeteinket ide kattintva találod.

ANTIBAKTERIÁLIS ZOKNIK

Az antibakteriális zoknik kicsit kilógnak a listáról, mivel ezúttal nem egy fonalról, hanem eljárásról van szó: a textíliát – pl. a pamutfonalat – ezüstionokkal kezelik. Az ezüstionok ugyanis kárt okoznak a baktériumok sejtfalában, ezzel meggátolva elszaporodásukat. Így a kellemetlen lábszag sem tud kialakulni, mivel az azt okozó baktériumok nem szaporodnak el.  Az antibakteriális zoknik mellett szól az is, hogy az így kezelt zoknikat nem kell magas hőfokon mosnunk, ez pedig hosszabb távon sok energiát megspórol, és nem utolsósorban a környezetünket is kíméli.

 

Webshopunkban tehát különböző alapanyagokból készült zoknik és aláöltözetek széles választékából válogathatsz, legyen szó túrázásról, sportról, vagy egyszerű hétköznapokról. 

 

Felhasznált források:

https://kadevos.com/blogs/ask-dr-deb/why-we-love-cotton

https://sewport.com/fabrics-directory/elastane-fabric

https://sewport.com/fabrics-directory/polyamide-fabric

https://www.dryarn.com/en/

https://www.masterclass.com/articles/what-is-cotton#where-did-cotton-originate

Hogy harisnyákat is pakolhasson megkezdett kosarába, kérjük, jelentkezzen be! Bejelentkezés nélkül a kosár tartalma elveszhet.

Bejelentkezem / Regisztrálok Maradok a zokni áruházban Csak nézelődni fogok a harisnyák között