A kosár tartalma frissült.

Folytatom a vásárlást Megnézem a kosaram

classic.png

EGY KIS ZOKNIPÉDIA – A PAMUTRÓL

A gyapot egyike a legrégebben termesztett növényeknek, és mindmáig a belőle származó pamut a leggyakrabban felhasznált természetes szálas anyag. Nekünk is a kedvenceink közé tartozik, így a PRINCE Standard, Classic és Antibakteriális termékcsaládjaink darabjaihoz kizárólag hosszú szálú, fésült pamutot használunk fel.

A pamutot a gyapot cserje magjait burkoló finom szálak adják. Már több ezer éve használja fel az emberiség különböző kelmék, textilanyagok készítésére. Népszerűségét valószínű annak köszönheti, hogy fiziológiai tulajdonságai talán a legjobbak. A jó nedvszívó és légáteresztő képessége miatt viselése, illetve használata jó közérzetet biztosít, anyaga révén bőrbarát.

Minél vékonyabb és minél hosszabb szálú a pamut, annál értékesebb, hisz annál strapabíróbb fonalat lehet belőle készíteni. Nyúlása viszont kismértékű, így rugalmassága csekély. Emiatt a feldolgozás folyamán gyakran keverik valamilyen mesterséges szállal, hogy tartósabb és rugalmasabb végterméket kapjunk.

Azok számára, akiknek fontos, hogy egy zokni maximális szellőzéssel és nedvszívó képességgel rendelkezzen, ajánljuk a PRINCE Standard, Classic és Antibakteriális termékeinket, melyek 100% pamutból készülnek. A ráírt összetétel valós és leellenőrizhető, mint minden PRINCE zokni esetén.

pamut.jpg

EGY KIS ZOKNIPÉDIA – A BAMBUSZRÓL

A bambuszból készített fonal textilipari felhasználása csak nemrégiben terjedt el. Hasonló jó tulajdonságokkal rendelkezik, mint a pamut, viszont előállításának „ökológiai lábnyoma" kisebbnek mondott. Sokan azt jósolják, a jövőben megtöri a pamut dominanciáját a természetes szálas anyagok között.

A bambuszt sokáig csak merevítésre használták abroncsszoknyák vagy fűzők készítése kapcsán. Az elmúlt évtizedekben azonban fonal is készül ezen, magas cellulóztartalmú növényből.
A pamuthoz hasonlóan a bambusz fonalból készült termékek lágy tapintásúak és igen kellemes viseletet biztosítanak. Jól szellőznek és kiváló nedvszívó képességgel bírnak.

A PRINCE Bamboo termékcsaládunk 80%-ban bambusz fonal felhasználásával készült. Négy színben kaphatók, női és férfi méretekben, boka és titokzokni fazonban egyaránt.

bambusz.jpg

EGY KIS ZOKNIPÉDIA – AZ ELASZTÁNRÓL

Jó, ha tudja! Ha egy mindennapi viseletre szánt (tehát nem sport, vagy gyógyászati célú) zokni címkéjén 5%-nál magasabb elasztán tartalmat tüntetnek fel a pamut mellett - pl. 92% pamut, 8% spandex -, akkor valószínűleg egyéb műszálat is hozzáadtak! Ebben az esetben a pamuttartalom max. 80%-körül mozoghat. Figyeljen az összetételre és ne dőljön be a félrevezető információknak!

Az elasztán (spandex, lycra) felfedezése forradalmasította a textilipart. Az első olyan szintetikus szál volt, mely helyettesíteni tudta a természetes alapú gumit (latex), sőt erősebbnek és tartósabbnak is bizonyult nála. Az elasztán extrém rugalmas szál: nyugalmi állapotának akár 600-szorosára is képes nyúlni. Nevét is innen kapta: a spandex az „expand"=nyúlik szó anagrammája. A zokni gyártás során gyakran párosítják a pamutot elasztánnal, hogy kényelmesen hordható, nem „lecsúszós" vagy „szorítós" pamut zoknit nyerjünk. Az elasztán – ezen mikroszkóppal készült fotó ellenére ) - egy szabad szemmel alig látható, igen vékony szál. Így még akkor is, ha a pamut zokni teljes hosszában tartalmazza, aránya max. 2-5% között mozoghat az összetételen belül.

A Prince Premium termékcsaládunk többek között olyan minőségi zoknikat foglal magában, melyek összetétele 95% pamut és 5% elasztán. Így tudjuk biztosítani a tiszta pamut zoknik kellemes tapintását és nedvszívó képességét, a kevert szálas termékek rugalmasságával.

elasztan.jpg

EGY KIS ZOKNIPÉDIA – A POLIAMIDRÓL

Jó, ha tudja! Ha egy mindennapi használatra szánt, "egyfalas" - tehát nem frottír - pamut zokni gyártása során a pamut fonalat poliamiddal társítják, akkor a pamut aránya max. 80% lehet. Ha ennél nagyobb pamutarányt jelölnek a címkén, - pl. 90% pamut, 10% poliamid, - az nagy valószínűséggel inkorrekt tájékoztatás. Figyeljen az összetételre és ne dőljön be a félrevezető információknak!

A poliamid – az elasztánnal ellentétben - egy szabad szemmel jól látható műszál. A pamut fonalat gyakran kötik együtt poliamiddal, hogy a zokni tartósabb, rugalmasabb és kedvezőbb árú legyen. Ilyenkor a fonalszálakat úgy forgatják, hogy a pamut fusson kívül, a poliamid pedig belül, épp ezért tapintásra nem mindig állapítható meg, hogy a termék tartalmaz-e műszálat. Ha például eltér a zokni külsejének a színe a belsejétől, valószínűleg ez az eset áll fenn. De ha meg akarunk győződni az igazságról, húzzunk ki egy hurkot a zokni szárából. Ha a pamut mellett egy másik, sok kis elemi szálból álló fonalat is látunk, biztosra vehetjük, hogy a zokni műszálat is tartalmaz, ezáltal pamuttartalma max. 80% lehet!

A PRINCE Casual termékcsaládunk összetétele 80% pamut, 17% poliamid és 3% elasztán, és a legkülönbözőbb mintákat foglalja magában férfiaknak és hölgyeknek egyaránt.

Princezokni_Poliamid.jpg

Hogy harisnyákat is pakolhasson megkezdett kosarába, kérjük, jelentkezzen be! Bejelentkezés nélkül a kosár tartalma elveszhet.

Bejelentkezem / Regisztrálok Maradok a zokni áruházban Csak nézelődni fogok a harisnyák között